איפה נמצאת ספרות ילדים פמיניסטית?

כשהתחלתי לקרוא לילדי את הספרות הקלסית הישראלית והעולמית המומלצת, אמנם נהניתי מהספרים אבל נוכחתי לדעת- שהיא בדרך כלל מציינת גיבור זכר, שהרעיונות הדמיון וההמצאות מגיעים ממקור זכרי ” יש לי רעיון” אמר האריה בספר “מיץ פטל” של חיה שנהב, ורק לאריה יש תמיד את הרעיונות. גיליתי שאם לא אעשה מאמץ אקטיבי להכניס ספרות ילדים שוויונית אני בעצם מראה ייצוג מציאותי שממצב את הילד הבן האיש- כמי שממלא את התפקידים החשובים בעולמינו. וזה לא מפתיע- הרי גם בקולנוע- רוב תפקידי האופי הם של גברים:  אם תסתכלו בשבוע רגיל ברוב כרזות הקולנוע יופיעו תמונות של גברים- עם אופי . הנשים הם הרבה פעמים מאחורה- יפות מאוד. אני לא אלאה בנתונים וסטטיסטיקות אבל מהר מאוד הבנות מגלות שהן מרוויחות פחות נבחרות פחות ומוסללות לכיוון מסוים.

לשימחתינו כל כך הרבה ספרות ילדים התפתחה לשנות את המגמה הזו בספרות ואפילו בקולנוע לילדים. ואני גם אזכיר את הקלאסיקה שקיימת למי שמחפש. אז בואו נתחיל מספרות ילדים פמיניסטית-

לאחרונה יצאה לאור סדרת ספרים יפה מאוד מבחינה גרפית שפשוט מספרת על חייהן של נשים חשובות בהיסטוריה

סדרת נשים קטנות גדולות

זוהי ספרות שמספרת על מגוון רחב של נשים וממש לאחרונה יצא על מהסדרה גם על ג’יין אוסטין. גם בסדרה ממציאים ומגלים יש ספר אחד (בלבד…) על מארי קירי

חייה של מארי קירי

עוד מסדרת הספרים שעוסקת בגיבורים אמיתיים שאכן חיו- מאוד ממליצה על הסדרה של שירלי יובל יאיר וטל בן שחר. ראשית לענינינו זוהי ספרות שמעלה תמיד באופן שיוויוני גיבורים גברים ונשים, שנית יש כאן ערך מוסף כי בסוף כל סיפור ישנו מאמר קצר להורים שמספר מהו הערך המוסף שאנחנו יכולים להקנות לילדים מלמידה על הגיבורים.

על החוקרת דיאן פוסי
על הלן קלר

אומנם לא ספרים אבל- מאוד ממליצה על – הפודקאסט – היסטוריה לילדים , שמתאים לגילאי 5 ומעלה , שגם מנסה לספר על גיבורות נשים.

כשמחפשים ספרים עלילתיים לילדים נחפש דמות של בת/ אשה שלוקחת שליטה על חייה נניח-” אוליביה”, שמאוד דואגת לצרכים שלה או “סעודה אצל המלכה” על ילדה שאוכלת לא מנומס ומלמדת את מלכת אנגליה איך אפשר לאכול ממש בכיף, או “פילים לא רוקדים בלט”- הספר המצחיק כל כך על פילה שמתעקשת ללמוד בלט ויש פה ממש קריצה על הבלט המעודן המצופה לעומת הפילה שרוקדת כי בא לה ולגמרי לא שמה לב למבטי הזעזוע מסביב. כמעט בכול הספרים יש תמיכה מאוד גדולה של המשפחה לבת/אשה שעומדת על שלה.

בספרי הנסיכות גם חלו הרבה התפתחויות והרבה ספרים מראים נסיכות חכמות, דעתניות שלוקחות שליטה על חייהן: ב”זוג”- הנסיכה הופכת לרופאה, ב”נסיכה האבירה” הנסיכה לבד מחליטה עם מי תתחתן  ואפילו בקלאסיקה “הנסיכה שלבשה שקית נייר” יש נסיכה שמצילה את הנסיך החסר אונים.

ספר פמיניסטי יכול להיות גם כזה שהגיבור הוא בן- אבל המשפחה שנראה באיורים היא שוויונית מאוד למשל בספר “איפה נוני” ספר לבני שנה , האמא רופאה, האבא נגן, האמא נראית עושה ספורט שותה קפה, מרפאה הסבא שותף כלים כל הסביבה מראה משפחה כמו שאני רוצה שתיראה… לכן גם ספרים שמראים בנים רגישים או לא בהכרח סטריאוטיפים זה גם מצוין.

אבל אני חייבת לציין את אם הספרות הפמיניסטית לילדים , לפחות בעיני, את הגיבורה הנערצת- כזו שכל הילדים – גם הבנים וגם הבנות ישאפו להיות כמותה, גיבורת העל- המצחיקה, החזקה, המקורית שעושה ממש מה שהיא רוצה-

בילבי- גרב ברך . לא משנה מה יקרה- לעולם אל תפסחו על הספר הזה- הבן שלי רימון (שהוא הכי בן בעולם) מעריץ אותה . מבטיחה לכם שאם תקראו את בילבי- הספר המלא בגיל 5 ומעלה – לא תצטערו.

הספר המלא

אודות המחבר

2 תגובות
  1. אנה

    פוסט חשוב משתפת בקיר שלי בפייסבוק, ברשותך

השארת תגובה